
APPENDIX 
 
RULE NO. 14 - QUESTIONS BY MEMBERS OF THE COUNCIL 
 

14.1* Members of the Council may submit questions to the Chairman of a Committee at any 
meeting of the Council in accordance with the following procedure: 

 
(i) Notice of a question shall be given to the Chief Executive (or an appropriate officer) 

in writing or by electronic mail not later than noon on the day eight days before the 
date of the Council meeting;  
 

(ii) if submitted by email this must be sent from the Members’ official Newark & 
Sherwood District Council email address or one accordingly recognised and 
identified as being an official email address belonging to that Member;  

 

(iii) the question (unless ruled out in accordance with Rule 14.2) shall be published with 
the summons for the meeting; 

 

(iv) each question shall be taken as read and the relevant Committee Chairman will be 
invited to reply; 

 

(v) the Committee Chairman may refer the question to any other Member who is 
willing to undertake to answer it; 

 

(vi) the relevant Member may give an oral or written reply, unless a full reply cannot be 
given, but in any case a written reply will be sent to all Members as soon as practicable 
after the meeting, in addition to the responses to all questions being published as an 
appendix to the minutes for the meeting; 
 

(vii) the Member shall be entitled to put a single supplementary question provided that it 
is relevant to the subject matter of the original question;  
 

(viii) if considered expedient the relevant Member will circulate a written reply to any 
question at the meeting which will be taken as read;  

 

(ix) each question shall be put and answered without discussion. 
 

14.2* Every question shall be relevant to some matter in relation to which the Authority has 
functions, or which affects the area of the Authority, or part of it, or the inhabitants of that 
area, or some of them. 

 

14.3* A reference to any publication of the Council which contains the desired information, shall be 
a sufficient answer.  

 
14.4* A period not exceeding thirty minutes shall be allocated at each Council meeting for questions 

from Members of the Council and the public (under Rule 15) and no further questions shall be 
put once that time period has expired. Questions from Members of the Council will be time 
limited to 15 minutes where there are questions submitted from the public. 
 



14.5* Questions which have not been answered within the period referred to in 14.5 shall be 
referred to the relevant Member who shall arrange for a written reply to be sent to all 
Members of the Council. 

 
14.6* When a question is submitted in accordance with this Rule, significantly in advance of the 

deadline for submission, the Chief Executive will determine if it is more expedient to respond 
in writing if it is considered the question should not wait until the next scheduled Council 
Meeting. 

 
RULE NO. 15 – QUESTIONS BY THE PUBLIC 
 
15.1* Members of the public resident in the District may submit questions to Council at Council 

meetings in accordance with the following procedure: 
 

(i) Notice of a question shall be given to the Chief Executive (or an appropriate officer) in 
writing or by electronic mail not later than noon on the day eight days before the 
date of the Council meeting; 

 
(ii) when submitting a question the questioner must provide their full name and address; 
 
(iii) the question (unless rejected under Rule No 15.4) shall be published with the 

summons for the meeting; 
 
(iv) each question shall be taken as read and the relevant Member will be invited to reply; 
 
(v) the relevant Member may give an oral or written reply, unless a full reply cannot be 

given, but in any case a written reply will be sent to the questioner as soon as 
practicable after the meeting, in addition to the responses to all questions being 
published as an appendix to the minutes for the meeting;     

 
(vi) if the questioner is in attendance at the meeting they will be entitled to ask a single 

supplementary question provided that it is relevant to the subject matter of the 
original question; 

 
(vii) there will be no discussion of the answers given;  
 
(viii) if considered expedient the relevant Member will circulate a written reply to any 

question at the meeting which will be taken as read.  
 
15.2* Every question shall be relevant to matters in relation to which the Council has powers or 

duties or which affects the area or the residents of the area. 
 
15.3* Questions shall be asked in the order in which they were received, except that the Chairman 

may group together similar questions. 
 
15.4* The Chief Executive shall not accept a question if it is considered that it: 
 

(a) is not about a matter for which the Council has a responsibility or which affects the area 
or the residents of the area; 
 

(b) is frivolous, defamatory, vexatious or offensive; 



 
(c) is substantially the same as a question which has been put at a meeting of the Council 

in the previous 6 months; or 
 
(d) requires the disclosure of confidential or exempt information when being answered. 

 
15.5* A period not exceeding thirty minutes shall be allocated at each Council meeting for questions 

by the public and questions from Members of the Council (under Rule 14) and no further 
questions shall be put once that time period has expired, save that a minimum of 15 minutes 
will be reserved for questions by the public. 
 

15.6* Questions which have not been answered within the period referred to in 15.5 shall be 
referred to the relevant Member who shall arrange for a written reply to be sent to the 
questioner as soon as practicable with a copy to all Members of the Council. 

 
15.7* At any one meeting no person shall submit more than one question and no more than one 

question may be asked on behalf of one organisation provided that the Chairman may, in 
exceptional circumstances, waive this rule. 

 
15.8* When a question is submitted in accordance with this Rule, significantly in advance of the 

deadline for submission, the Chief Executive will determine if it is more expedient to respond 
in writing if it is considered the question should not wait until the next scheduled Council 
Meeting. 

 
 


